Veel gestelde vragen2020-01-20T16:59:43+00:00
Waarom is zitten en werken op een ergonomische bureaustoel beter voor je?2020-01-10T10:55:41+00:00

Omdat we dagelijks zoveel zitten, moeten we verstandiger omgaan met dit gegeven. Als we een groot deel van de dag in een ‘luie’ (bureau)stoel hangen, is dat slecht voor ons lichaam en onze geest. Slecht of passief zitgedrag kan leiden tot een veelheid aan klachten. Een ergonomische bureaustoel laat ons door zijn design en functies een betere zithouding aannemen. Goed ontworpen bureaustoelen stimuleren ons ook bij het ‘actiever zitten’ waardoor we meer afwisseling en beweging in ons zitgedrag krijgen. In de praktijk leidt een gezondere zithouding vaak tot een verbeterd gevoel van vitaliteit en vermindering van lichamelijk klachten en ziekteverzuim.

Wat is ergonomie?2020-01-10T11:35:53+00:00

Ergonomie is ‘de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving’. ErgoZit ziet het als het geheel van keuzes die het functioneren van de mens in een (werk)omgeving optimaliseert. Lees meer.

Hoe stel je een werkplek goed in?2020-01-10T11:43:56+00:00

Het instellen van een werkplek begint altijd met het juist gebruiken van de bureaustoel. In onze instructievideo vindt u uitgebreide informatie hierover terug. Beknopte uitleg:

  • Stel eerst de zithoogte van de stoel in. Beide voeten moeten plat op de grond kunnen staan. Wilt u een actievere rechtere houding kies dan voor een ‘open zithoek’ waarbij de heupen net hoger uitkomen dan de knieën. Wilt u een meer ontspannen zithouding zorg dan dat de bovenbenen nagenoeg horizontaal lopen.
  • Is de zitdiepte verstelbaar zorg dan bij het instellen dat er ongeveer een handbreedte ruimte tussen de knieholte en de zitting is.
  • De hoogte van de rugleuning is vaak persoonlijk maar het is verstandig om de ondersteuning te geven ter hoogte van de bekkenrand.
  • Het gebruik van armleggers kan gebruikt worden om te werken met de juiste ondersteuning van de ellebogen en onderarmen, is het belangrijk dat de armleggers net een lichte ondersteuning geven. Het is geen vereiste om dit te gebruiken tijdens het werken en zorg ervoor dat u de breedte van de armlegger zo instelt dat de bovenarmen rustig naast het lichaam afhangen.
  • Plaats de rugleuning/stoel bij voorkeur in een flexibele stand. Zorg dan wel dat de tegendruk/ weerstand past bij uw gewicht waardoor u in balans blijft tijdens het zitten.
  • De hoogte van het bureau stelt u in door de stoel eerst aan te schuiven aan het bureau. U stelt de hoogte van het bureau nu zo in dat de armleggers ongeveer gelijk aan het bureau uitkomen.
  • Zorg als laatste dat het bovenste ⅓ gedeelte van het beeldscherm op ooghoogte geplaatst wordt en minimaal op armlengte afstand staat.
Wat is belangrijk als je iets optilt?2020-01-10T11:47:40+00:00

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je optilt en dan is vooral het gewicht belangrijk want denken dat het kleine pakje licht is maar blijkt zwaar te zijn (en vice versa) leidt makkelijk tot weefselschade. Wat de techniek betreft blijkt steeds vaker uit onderzoek dat de vrij gekozen techniek (lees: persoonlijke voorkeur) de beste is en de minste belasting geeft. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals bij grotere en zwaardere pakketten, al bestaande weefselschade, onhandige ruimtes etc. Mocht u hier meer over willen weten kijk eens bij de tiltraining of neem contact met ons op.

Is staand werken beter dan zitten?2020-01-10T11:50:46+00:00

Het is niet beter of slechter maar doorbreekt wel een patroon, namelijk te lang zitten. Het grote voordeel zit vooral in de afwisseling en dat is goed voor lichaam en brein.

Wat is een goede zithouding?2020-01-10T11:56:36+00:00

Het aardige is dat er niet direct een foute of goede houding is. Wat wij in de praktijk wel vaak tegenkomen is dat mensen langdurig in één houding zitten, en of dit nu met een een holle of bolle rug is dat maakt dan niet zoveel uit. Simpel gezegd; wanneer je de hele dag met een bolle/ronde wervelkolom hebt gezeten dan houdt dat automatisch in dat je de hele dag niet naar het tegenovergestelde traject hebt bewogen (holle of gestrekte wervelkolom). En hierin schuilt vaak het probleem. Dus, iedere volgende houding is de beste!

Waarom heeft een bedrijf een ergocoach nodig?2020-01-10T12:02:25+00:00

Een ergocoach of preventiemedewerker is een verlengstuk van de afdeling HR en facilitair. Het is de persoon waar je als medewerker terecht kunt met allerlei vragen omtrent je werkplek, werkhouding en eenvoudige klachten. De ergocoach heeft vaak een opleiding gevolgd bij een hierin gespecialiseerd bureau zoals ErgoZit.

Wat is RSI (KANS/CANS)?2020-01-10T12:04:55+00:00

Dat is een verzamelnaam voor klachten aan de bovenste extremiteit die mogelijk te maken hebben met een verkeerde houding, overbelasting van spieren en gewrichten in deze regio en niet zelden met een verhoogd stressniveau.

Is de NEN of NPR-norm belangrijk bij de keuze van een goede bureaustoel?2020-01-10T12:10:22+00:00

De NPR 1813 (normering bureaustoelen) valt onder de NEN (Nederlandse norm). Dus wanneer een bureaustoel voldoet aan de NPR 1813 zal deze worden opgenomen in het NEN register. Is het belangrijk bij de keuze? In onze ogen (ErgoZit) is het van ondergeschikt belang bij de keuze van een bureaustoel (zie ook vorige vraag) zeker wanneer het om één of enkele stoelen gaat. Wil je voor “zekerheid” gaan dan is een NPR 1813 bureaustoel een logische keus.

Wat houdt een werkplekonderzoek in?2020-01-10T12:16:45+00:00

Een werkplekonderzoek kan preventief of curatief worden ingezet. In de praktijk zien wij dat het veelal wordt aangevraagd omdat er klachten van fysieke aard zijn bij de medewerkers. Een deskundige van ErgoZit komt voor de betrokken medewerker naar zijn/haar werkplek kijken maar niet voordat er een duidelijke anamnese is afgenomen. Tijdens deze anamnese moet naar voren komen wat de provocerende en verlichtende momenten op het klachtenbeeld zijn. Dit in combinatie met een analyse van de werkplek en werkzaamheden geeft ons duidelijke inzichten om tot een goed advies te komen. De kosten van een dergelijk onderzoek-adviestraject bedragen € 445,00 ex btw.

Kan ik met een hernia op de swopper zitten?2020-01-10T12:23:30+00:00

Uiteraard is dat mogelijk. Het is echter wel belangrijk om goed naar uw lichaam te ‘luisteren’. Bij veel en/of langdurige pijn of sterke uitstraling is het wellicht verstandiger om wat meer ondersteuning en ontspanning te ervaren bij het zitten. Zitten op de swopper vraagt sowieso om gewenning.

Waar moet een goede stoel aan voldoen?2020-01-10T12:27:50+00:00

Het kopen van een goede stoel hangt van veel verschillende factoren af. Denk hierbij aan de lichaamsmaten van de gebruiker, voor welke werkzaamheden wil iemand de stoel gaan gebruiken, wat is het budget, heeft de gebruiker fysiek klachten bijvoorbeeld aan rug of nek en zo zijn er nog wel meer variabelen te noemen. Een goede advisering door een expert is dan ook aan te bevelen. Uiteindelijk zal de stoel gewoon prettig moeten zitten en het is dan ook belangrijk dat je de geadviseerde stoel in de praktijk kan testen middels een vrijblijvende proefperiode.

Ga naar de bovenkant