Ergonomisch thuiswerken met ErgoZit
Het thuiswerken was sowieso al een trend
Het thuiswerken groeit enorm. Dat is een logisch gevolg van de huidige corona-maatregelen, maar het thuiswerken was al groeiende vanwege de toenemende hoeveelheid kleine zelfstandigen of ZZP-ers die vanuit huis werken. Veel werkgevers stimuleerden het flexibele thuiswerken al om het welzijn van hun werknemers te bevorderen en het woonwerkverkeer in te dammen. Veel werkprocessen zijn bovendien geautomatiseerd en digitaal beschikbaar vanuit huis. De communicatiemogelijkheden zijn haast onbeperkt.
Thuiswerken aan de keukentafel
Recente onderzoeken leren ons dat mensen productiever zijn vanuit huis dan vanuit een kantoor. De gezondheid en de veiligheid van de werkomgeving schieten er echter regelmatig bij in. Thuis is er veel minder aandacht voor een verantwoord ingerichte werkplek terwijl ook thuis de fysieke en mentale belasting aanzienlijk kan zijn. Mensen werken met de laptop aan de keukentafel en zitten uren op een keukenstoel die als bureaustoel functioneert. Geïmproviseerde kantoorkamers zijn ingericht met slechte stoelen die meer kwaad doen dan goede steun bieden. Het is allemaal niet zo erg voor een uurtje maar wanneer het een vaste vaak gebruikte thuiswerksituatie betreft, dienen werknemers (en werkgevers) ook hiervoor in actie te komen.
Zorgplicht van de werkgever
Het is de plicht van de werkgever om te zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor de werknemer. De werkgever moet dus ook zorgdragen voor een gezonde en veilige thuiswerkplek die de werknemer in staat stelt zijn werkzaamheden onder optimale omstandigheden uit te voeren.
ErgoZit, dé expert in ergonomisch thuiswerken
Op deze pagina vindt u informatie en tips over verstandig thuiswerken. De kennis en service van ErgoZit reiken nog veel verder. Via een online werkplekonderzoek bekijkt de ergo-expert van ErgoZit uw specifieke situatie individueel. Dat kan uw thuiswerkplek betreffen of uw werkomgeving op kantoor. U en uw collega’s kunnen ook kiezen voor de digitale workshop ‘Thuiswerken in beweging’. Deze online services heten E+Ergonomics. Klik op de link of het logo voor meer informatie.
Tot wel 10% thuiswerk combikorting!
ErgoZit wil het gezonde thuiswerken stimuleren! Daarom hebben we combikorting in het leven geroepen. Deze exclusieve korting geldt alleen in de webshop van ErgoZit en geeft je korting op de gecombineerde aanschaf van een ergonomische stoel en een slimme hoog-laag tafel. Zo kan jij jouw werkplek thuis gezond en verantwoord inrichten tegen een vriendelijke prijs. Als erkend dealer van topmerk stoelen, weet ErgoZit precies de juiste combinatie te maken met in hoogte verstelbare tafels. Alle stoelen en tafels kunnen in meerdere kleurvariaties worden geleverd. Ook qua afwerking en bedieningstechniek van de tafels zijn er meer keuzeopties. Vraag ErgoZit naar de combikorting. Na afstemming van jouw mogelijkheden en wensen, leggen we je een deal voor met combikorting die kan oplopen tot wel 10%.
Handige thuiswerktips van de ergo-expert!
ErgoZit helpt je met gezond thuiswerken
ErgoZit biedt tal van praktische adviezen en functionele hulpmiddelen om op eenvoudige wijze een volwaardige en ergonomische werkplek thuis te creëren. Alvast een paar handige thuiswerktips:
• Ergonomisch verantwoorde stoel
Een goede bureaustoel mag goede ondersteuning bieden voor een ontspannen zithouding, maar dient afgewisseld te worden met actief zitten. Zorg ervoor dat de bovenbenen iets aflopen (open zithoek), zo zorg je ervoor dat het rechtop en actief zitten makkelijker is. Zorg ervoor dat als je de rugleuning gaat gebruiken deze vooral de onderrug goed volgt en ondersteunt en niet duwt tegen je zitvlak of bovenrug. Uiteraard is een verantwoorde stoel beter. Met een ergonomisch verantwoorde stoel is het makkelijker om een goede zithouding te bereiken. Zie het overzicht op deze website of ga naar onze webshop: ErgoZit.shop.
• Actief zitten
Door hoger te zitten (>90 graden) kantel je het bekken meer naar voren waardoor je vanzelf rechtop gaat zitten. Zorg ervoor dat de onderarmen horizontaal geplaatst zijn ten opzichte van het werkblad/bureau waardoor de schouders ontspannen blijven tijdens het werken. Met een ergonomisch verantwoorde stoel is het makkelijker om een goede zithouding te bereiken. Zie het overzicht op deze website of ga naar onze webshop: ErgoZit.shop.
• Beeldscherm op goede hoogte en afstand
Plaats het beeldscherm recht voor je en zorg dat de ooglijn ter hoogte is van het bovenste 1/3 deel van je beeldscherm, zo houd je vanzelf je nek in de juiste houding. Voor een laptop kun je een instelbare laptophouder gebruiken of simpelweg een stapel boeken onder je laptop. Met een in hoogte verstelbare tafel kun je het precies afstellen. Kijk eens naar deze aanbiedingen. Zorg er ook voor dat je met een gestrekte arm je beeldscherm kan aanraken. Zo houd je de juiste afstand tot het scherm.
• Het toetsenbord
Houd het toetsenbord dicht bij je lichaam op het bureau in de laagste stand (ingeklapte pootjes) of gebruik een speciaal ergonomisch toetsenbord. Voorkom zodoende klachten aan de hand, pols, schouders, nek en/of bovenrug.
• Bewegen is beter dan genezen
Ons lichaam is er niet op gebouwd om uren achtereen te zitten. We moeten bewegen om ons lichaam in conditie te houden. Daardoor worden we sterker en minder vatbaar voor kwalen. Het is hoe dan ook een goed idee om niet te lang te zitten. Regelmatig staand werken en/of regelmatig oefeningen doen is goed voor lijf en leden.
• …en hoe zit het met de moraal?
Lage rugpijn en andere rugklachten, nekpijn en schouderpijn zijn veelgehoorde kwalijke gevolgen van het ‘ongezond’ thuiswerken. Steeds vaker blijkt dat het vele thuiswerken tot meer dan alleen fysieke klachten leidt. Ondanks alle ideeën en creativiteit van ons om thuiswerken tot een succes te maken, zien wij de mentale problemen toenemen. Sombere gevoelens, depressie, onderpresteren, eenzaamheid en burn-out zijn hiervan enkele verschijnselen. Wat te doen volgens breinwetenschapper Laurie Santos (Yale University)?
Bewegen, de beste manier om geestelijke gezondheid te verbeteren.
Dankbaarheid, schrijf dagelijks 3-5 dingen op waar je dankbaar voor bent.
Slaap, kijk niet op beeldschermen vlak voordat je wilt gaan slapen.
Sociaal contact, bel een vriend of vriendin, maak eens een wandeling met een goede buur.
Stilstaan bij je emoties, laat ze toe, accepteer ze en ga dan weer door maar verdring ze niet.
Vind je het moeilijk om van willen naar doen te komen kijk dan eens hier.