Ergonomie optimaliseert het functioneren van de mens in zijn werkomgeving

We kennen het woord ergonomie vooral van arbeidsgerelateerde kwesties. De juiste ergonomische keuzes waken over de veiligheid en gezondheid van werknemers. Ergonomie is ‘de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving’. ErgoZit ziet het als het geheel van keuzes die het functioneren van de mens in een (werk)omgeving optimaliseert. In praktische zin heeft dit betrekking op meubilair, een ruimte of een werkplek. ErgoZit stelt graag dat ergonomische producten hulpmiddelen zijn om tot een verbeterde werkhouding te komen. In een ideale ergonomische (werk)omgeving zijn de omstandigheden op de mens aangepast. De ergo-expert stelt zichzelf en haar cliënten altijd de vraag of die producten werkelijk verbetering tot stand brengen. Wanneer functionele prikkels / belasting verdwijnen door ergonomische producten gaat het niet per se met het ‘lijf’ of met de werkbeleving beter. Een gezondere werkhouding ontstaat altijd door de ideale combinatie van fysieke, mentale, sociale en organisatorische aspecten. Deze zienswijze komt tot uitdrukking in het use it or lose it – principe. De natuur heeft zijn eigen ergonomie en principes.

Binnen onze dienstverlening en bij de keuze van producten zullen wij dan ook altijd het belang en het effect van onze interventies op de gezondheid van de klant centraal stellen en wanneer ergonomie hierbij kan helpen is dat mooi meegenomen. Uitgaande van de plasticiteit en het adaptatievermogen van de natuur (lees: ieder mens) kunnen wij rustig stellen ‘make your day harder’.

Een gezonde werkhouding verbetert prestaties

Het is een simpel gegeven: als de arbeidsomstandigheden van een werknemer goed zijn, zullen diens arbeidsethos en daarmee diens prestaties verbeteren. ErgoZit snapt als geen ander dat dit het streven is van werkgevers en zal haar dienstverlening ook altijd hierop baseren. Maar ErgoZit zal ook het hele plaatje willen bespreken met de betreffende organisatie zodat de investering in ergonomische verbetering ook werkelijk rendeert. De ergo-deskundige laat naast de praktische kant ook collectieve en individuele vitaliteit aan de orde komen. Mentale en sociale facetten worden beschouwd en ook werkplek-organisatie komen aan bod. Het praktische aspect betreft uiteraard comfortabele bureaustoelen. Maar er zijn meer praktische keuzes die de revue kunnen komen: een actiever zithouding waardoor men vaker gaat staan; een bureautafel die in hoogte verstelbaar is om de werkhouding actiever te kunnen maken; de juiste positionering van de monitor in verband met de kijk- en werkrichting; de werkplek-logistiek en -inrichting qua gebruik van andere kantoormiddelen (ook in stressvolle situaties); de muis; het toetsenbord; de verlichting. Zo zijn er nog meer aspecten die bepalend kunnen zijn.

WERKPLEKONDERZOEK
OPLEIDINGEN EN TRAININGEN
AANVRAAGFORMULIER